Fråga och svar!

Fråga: Hur man får något som är 20m att bli 125 meter på enklaste och bästa sätt?

Svar:  Använd reflex och du kommer öka din synbarhet från 20 till 125m!

Trafikskolan har under veckan haft flera blivande körkortstagare som kört när det är mörkt och regn i Uddevalla, en vanligt första reaktion när man kör bil i mörker är: ” Vad dåligt fotgångare syns, även i stan – det har jag inte tänkt på”

En av de luriga delarna är när man går i stan, över och längs gatan att man tror att bilister ser mig ungefär som vanligt.  Man skulle kunna säga som en tonåring svarar sin förälder som ber denne städa sitt rum : Det kan du fetglömma!

Utan reflex syns man med mörka kläder ca 20 m framför bilen, kör bilen i 50 så flyttas bilen ca 15m varje sekund, lägg därtill att det är blött underlag och att föraren kanske hade blicken åt ett annat håll precis.  Inte undra på att nästan hälften av fotgångare som skadas gör det under mörker.

Bästa sättet att klara denna tid är att bära reflex: Lätt, rund kan flyttas mellan jackor.

Du syns på 125 m avstånd, i bilens halvljus upp emot 400 om bilen använder halvljus.

Om man använder reflex och går som om man inte hade dessa, då lär sannorlikheten öka rejält för att klara sig riktigt bra under den mörka årstiden.

Jag skulle bli förvånad om dessa reflex-avstånd inte var med som frågor på kunskapsprovet..

Just nu delar Sandra på FALCKs Trafikskola ut reflexer till alla som vill synas bra, det är bara att komma in och hämta!

Publicerat i Uncategorized
Lärarledd teoriutbildning

2 ggr/vecka
16:15-17:35