Människan – orsaken till alla olyckor – eller?

Uddevalla 140310

 Orsaken till trafikolyckor är….

Tidigare har jag skrivit att trafiksäkerheten kan delas i tre delar, den tredje sista och viktigaste delen är: Människan.

Oavsett vilket typ av körkort du ska ta, personbil, moped eller motorcykel. Utbildar dig privat efter ha gått handledarutbildning (gäller personbil),  genom trafikskola eller parallellt mellan dessa.

Vilken stad du än kör i, eller vilken landsväg du befinner dig på när du så har man genom lagtext skrivit in att föraren har ett stort ansvar för trafiksäkerheten.

När man tittar på orsaken till trafikolyckor så är förklaringen många gånger av det som varit inblandade:

kurvan var så skarp” eller ”det var dåligt av trafikverket att inte salta vägen där jag kör”  eller  ”trodde inte att öl påverkade min körning negativt på detta viset

Ser man på hur människan bakom ratten eller styret skulle kunna tänkt och framförallt agerat. Så skulle över 90% av alla trafikolyckor försvinna.

Ibland får jag fått frågan av personer som undrar vad jag arbetar med:  Jag har en trafikskola i Uddevalla.

En följdfråga som ofta kommer av framförallt unga: David, är det svårt att köra bil?

Jag har tänkt flera gånger på detta och kommit fram till att svaret kan vara både ja och nej, beroende på hur man ser på det.

Ibland får jag frågan av föräldrar som ska börja övningsköra som frågar:

Vad ska jag tänka på när vi snart börjar övningsköra?

Svaret är inte alltid vad de förväntar sig att höra, ”dragläge” + växla osv..

Nej, svaret är: gör ditt bästa för att själv få ett bra förhållningssätt till hastighetsanpassning, alkohol, undvik droger, var medveten om trötthet och använd bälte. Dessutom förmedla detta till din nästa och du har brutalt ökat chanserna att vara en mycket bra handledare.

Dessutom kommer den som kör uppleva att  kurvorna svänger mindre, ölens effekt får större respekt, och om trafikverket har saltat vägen eller ej, har mindre betydelse…  

Publicerat i Uncategorized
Lärarledd teoriutbildning

2 ggr/vecka
16:15-17:35