Om olycka med vilt skulle ske

Uddevalla

Jag skrev om att vi FALCKs Trafikskola har teorikurser för körkortsutbildning, som ett mycket bra komplement till vanliga teoriböcker och datafrågor.

Tex. Står det inte så mycket i teoriböckerna om hur att göra vid viltolyckor, tar därför upp delar som vi går igenom på trafikskolans teorikurser.

OM olyckan skulle ske, så finns det några saker att ta med sig som ”komihåg”

Väja om möjligt inte av vägen, då kollision med tex rådjur, hare, grävling leder sällan till personskador,

Däremot om du väjer ner i dike, kör ut i skog/träd  eller väjer i ett berg eller ut i mötande körfält där andra fordon kör som du inte såg i all hast blir kollisionen brutal mot bil och dig.  Och rent formellt är dikeskörning en singelolycka, ej viltolycka. Kan vara bra att veta, när du senare ska förklara för polis, och försäkringsbolag händelseförloppet.

Bromsa! När tränade du hård inbromsning senast? Så ABS-systemet går in?

Kan vara bra att repetera detta innan älgen befinner sig på vägen.

Den enda gång jag kan tänka mig att inte bromsa lika hårt, skulle vara om en bil ligger mycket nära bakom, om någon kör så farligt att de ligger nära riskerar du själv en nackskada om du blir påkörd av en bil. Däremot är det egentligen väldigt liten risk att man omkommer/svårt skadad av kollision med småvilt. Bra att förväg bestämma sig hur att göra vid framtida ”värsta läge”

Ladda ned varningsmärke älg.jpg (7,9 kB)

 

Publicerat i Uncategorized
Lärarledd teoriutbildning

2 ggr/vecka
16:15-17:35