Mopedkörkort

Körkortet för EU-moped, eller moped klass1 som det egentligen heter – ger dig rätt att framföra en moped som är tillverkad för max 45 km/h.  Mopedutbildningen har vi löpande, du kan börja vilken vecka du kan/vill. Lägsta ålder för att få övningsköra är dock 14 år 9 mån. Teoriprovet kan du tidigast göra samma dag som du fyller 15 år.

Körkortsutbildningen är uppdelad i tre olika områden

Lärarledd teoriutbildning, självstudier samt praktisk körning med en trafiklärare.

1. Den lärarledda teoriutbildningen tar upp de områden du som förare av moped behöver ha med dig som teoretiska kunskaper.

2. Självstudierna består av både läroböcker och trafikfrågor som tränas både på trafikskolan samt hemma via internet.

3. Den praktiska utbildningen är uppdelad i tre huvuddelar :

Manövrering – där du lär dig hantera mopeden på ett säkert sätt, allt från hur att kontrollera att den är trafiksäker i det skicka den är, till att köra långsamt med balans samt bromsa effektivt med både fram och bakhjulsbroms.

Stadskörning:  Där får du bla lära dig tillämpa trafikregler, placering, hastighetsanpassning samt hur att planera och köra säkert i tätort.

Landsvägkörning En av flera saker du lär dig när vi tränat landsväg är hur man placerar sig och hanterar riskerna med att köra utanför tätort.

För att få öva den praktiska delen behöver du ha ett körkortstillstånd, kontakta oss gärna så hjälper vi dig med syntestet här på trafikskolan. Tidsmässigt när du är klar med mopedkörkortet beror på när ovanstående delar  är klara, meddela oss gärna dina önskemål så planerar vi in  din mopedutbildning på bästa sätt.

Under sportlovet vecka 8 kommer vi att ha intensivutbildning för moped. Kontakta oss för mer information.